19

Teknik Mencetak Baju Dengan Kaedah Silkscreen

Salam sejahtera semua. Hari ni saya tak nak update projek yang saya dah siapkan tetapi ingin menjawab soalan yang sering kali ditanya kepada saya. Antara soalan2 yang seringkali ditanya ke email saya adalah :

  • Apa itu silkscreen?
  • Macam mana nk cetak baju?
  • Apa beza silkscreen dan heat transfer?
  • Apa itu blok?

Ok dalam pos ini, saya akan menjawab soalan anda dalam bentuk video. Videonya ada di menu VIDEO. Mungkin anda tidak perasan. Takpe..saya letak disini. Dalam video ini, anda akan lihat bagaimana proses mencetak baju dijalankan dari A-Z. Video ni bukan saya yang buat..tapi sy ambil dari youtube. Tapi kaedah dan caranya 90% sama. :)

Jom layan video ni..

Jadi saya harap dengan menonton video ini sampai habis, anda faham bagaimana proses mencetak tshirt dijalankan. Nak kate mudah tak juga..nk kata senang pun tak juga..hehe

Apa2 pun kalau ada sebarang pertanyaan, leh tinggalkan komen anda disini atau email saya disini.

Jom Print Tshirt!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mohd Firdaus

19 Comments

    • byk tempat…try google hai kuang, khai lien..biasa sy pegi kat 2 kedai je ni..ada yg lain..tp blom pernah pegi lagi.. :)

    • pastikan dye tak terlalu kering..dan tempat printing jangan berangin.. :)

  1. saya campurkan foto emulsion + sensitiser dgn nisbah 10:1. Apa brand foto emulsion terbaik. Nk beli katner? Ada tak snri nama cecair yg digunakan utk memersihkn skrin + menanggalkan emulsion lps cetak tu.

  2. mane nak dapat semua bahan2 cetakan ye…berminat sangat nak cuba tapi tak tahu mane nak dapat bahan2…say dok area perak…tq

  3. saya hadapi masalah untuk menyediakan artwork bg silkscreen, kita perlu hitamkan bahagian yang hendak di dye kan, jika gambar yang byk warna macammana nak buat?pakai software apa yg mudah,kalau ada link tutorial sila beritahu,tlg yer..

    • untuk mengasingkan warna, senang guna adobe illustrator. Trace dan asingkan. Bagaimana? Awak boleh search di Youtube. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge