• RSS
  • Facebook

Like Kami!




Salam sejahtera semua. Hari ni saya tak nak update projek yang saya dah siapkan tetapi ingin menjawab soalan yang sering kali ditanya kepada saya. Antara soalan2 yang seringkali ditanya ke email saya adalah :

  • Apa itu silkscreen?
  • Macam mana nk cetak baju?
  • Apa beza silkscreen dan heat transfer?
  • Apa itu blok?

Ok dalam pos ini, saya akan menjawab soalan anda dalam bentuk video. Videonya ada di menu VIDEO. Mungkin anda tidak perasan. Takpe..saya letak disini. Dalam video ini, anda akan lihat bagaimana proses mencetak baju dijalankan dari A-Z. Video ni bukan saya yang buat..tapi sy ambil dari youtube. Tapi kaedah dan caranya 90% sama. :)

Jom layan video ni..

Jadi saya harap dengan menonton video ini sampai habis, anda faham bagaimana proses mencetak tshirt dijalankan. Nak kate mudah tak juga..nk kata senang pun tak juga..hehe

Apa2 pun kalau ada sebarang pertanyaan, leh tinggalkan komen anda disini atau email saya disini.

Jom Print Tshirt!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

19 Responses so far.

  1. zik says:

    nampak macam mudah..tapi kean ada penyediaan bahan2 yang diperlukan untuk dicetak…
    zik recently posted..Lembu berenang

  2. fang says:

    hi thanks for visiting my blog, hope to see your visit again soon, have a nice day !! =D
    fang recently posted..My First Experience in Coffee Chemistry Cafe ♥

  3. izra says:

    biasanya mane nak bli ek color tuk print tshirt – -

    • Mohd Firdaus says:

      byk tempat…try google hai kuang, khai lien..biasa sy pegi kat 2 kedai je ni..ada yg lain..tp blom pernah pegi lagi.. :)

  4. fadzmie.met says:

    nice info there! btw, thanks for visiting my site. ;)
    fadzmie.met recently posted..header baru

  5. [...] Tempahan tshirt ni job datangnya dari sebuah universiti di Sabah iaitu UMS. Ditempah oleh pasukan silat mereka untuk pertandingan di UKM bulan lepas. Jenis tshirt adalah QuickDry (Jersey). Untuk logo dan bendera, kali ni saya gunakan kaedah heat transfer dimana hasilnya lebih kemas dan cepat tetapi kos agak mahal dari silkscreen. [...]

  6. pirate says:

    Thx sufi… info yang sgt menarik. Ms kat asrama sekolah dulu penah cetak sendri tshirt jgk. Tp sgt stret to the point… buat design atas kertas lps tue cat guna apa kaler yg nak atas tshirt… ok jgkla…
    pirate recently posted..Cancel the credit card before you die- this is why!

  7. ikhwan nain says:

    saya nak tau la, mcm mana nak buat supaya acuan x tersumbat???

  8. Yusliza says:

    saya campurkan foto emulsion + sensitiser dgn nisbah 10:1. Apa brand foto emulsion terbaik. Nk beli katner? Ada tak snri nama cecair yg digunakan utk memersihkn skrin + menanggalkan emulsion lps cetak tu.

  9. Dimas says:

    peralatan saya dah lengkap smunya…tapi pewarna je tak de…adakah PELAKA boleh d gunakan???xD
    Dimas recently posted..Tempahan Baju Kuala Klawang International Circuit

  10. laila says:

    mane nak dapat semua bahan2 cetakan ye…berminat sangat nak cuba tapi tak tahu mane nak dapat bahan2…say dok area perak…tq

  11. suhaili says:

    saya hadapi masalah untuk menyediakan artwork bg silkscreen, kita perlu hitamkan bahagian yang hendak di dye kan, jika gambar yang byk warna macammana nak buat?pakai software apa yg mudah,kalau ada link tutorial sila beritahu,tlg yer..

    • Mohd Firdaus says:

      untuk mengasingkan warna, senang guna adobe illustrator. Trace dan asingkan. Bagaimana? Awak boleh search di Youtube. :)


CommentLuv badge